Veelgestelde vragen
We hebben de meest gestelde vragen van afgelopen seizoen voor jullie verzameld in deze F.A.Q.
Zwemmen is op last van gemeente Deventer en Rijkswaterstaat verboden en wij handhaven dit. De oever van het perceel voldoet niet aan de inrichtingsvereisten die de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden stelt aan officiële zwemwaterlocaties. Best logisch trouwens, want onze oever heeft na Ruimte voor de Rivier als belangrijkste functie om het water zo snel mogelijk door te laten stromen. Hierbij is natuurlijk nooit rekening gehouden met eventuele recreatiemogelijkheden in de toekomst. Daarnaast is de kwaliteit van het zwemwater onvoldoende getest om hygiënisch zwemmen te kunnen garanderen.
Jep, vooral in de nieuwe nevengeulen, bij de Zandweerdplas/Jachthaven en zelfs in de IJssel zelf. Dit wil echter niet (!) zeggen dat dit officieel veilig en hygiënisch zwemwater is. Dat het oogluikend wordt toegestaan heeft waarschijnlijk voornamelijk te maken met dat toezicht en beheer langs de IJssel lastig is. Je kunt je trouwens afvragen of je überhaupt het water in wil is als je weet dat er een aantal overstorten van de riolering op de IJssel uitkomen, maar dit moet natuurlijk iedereen zelf weten. Je kunt er goed ziek worden in ieder geval en het kan gevaarlijk zijn.
Het woord strand heeft als betekenis: “een strook land met weinig of geen vegetatie aan het water van een zee, meer, plas of rivier. Een strand loopt af richting het water en gaat over in de bodem ervan.” Dit zegt dus niets over zwemmen. Mensen die soortgelijke populaire concepten uit andere steden niet goed genoeg kennen vinden het misschien verwarrend. Maar bij de meeste stadsstranden in Nederland, zoals de Oerkap (Haarlem), Roest (Amsterdam), Zandfoort aan de Eem (Amersfoort), Strand Oog in Al (Utrecht) is zwemmen ook niet toegestaan. Dit heeft vaak te maken met wetgeving. Er zijn trouwens ook stadsstranden die niet eens aan het water liggen of waar zelfs geen korreltje zand ligt, maar dit terzijde. De populariteit van een stadsstrand draait met name om de zomerse beleving op een bijzondere locatie. Voor zwemmen ga je lekker naar het zwembad, recreatieplas of de kust. Daar is het veilig en schoon.
Het ontwerp van ons tijdelijke bouwwerk is ontworpen door het Architectenlab uit Deventer. Belangrijke voorwaarde voor goedkeuring door de planadviesraad/welstandscommisie van de Gemeente Deventer is inpassing in het landschap, passend binnen het stedenbouwkundig kader van het gebied. Daarnaast moet het bouwwerk een bepaalde mate van tijdelijkheid uitstralen. We zijn trots op het eindresultaat. Het is een bijzonder bouwwerk maar sluit aan bij de omgeving. “Natuur is niet altijd groen, zeker in het voor- en najaar zijn veel okertinten.”
Ons terras is voor veel mensen misschien wel de fijnste plek om op een zwoele zomeravond de warme stad te ontvluchten, te genieten van de zonsondergang en om samen langzaam de lampjes van de stad te zien aangaan. Op dat soort avonden zijn we als het mogelijk is dan ook graag tot ongeveer 23:00 uur of soms wat later geopend. We zijn echter vooral een dagzaak en daar ligt dan ook onze focus. We gaan vroeg open en het is ’s morgens vaak al vroeg druk. Inmiddels weten we uit ervaring dat het bij minder mooi weer niet rendabel is om s’ avonds open te gaan. Daarnaast hebben we respect voor onze omgeving en vinden we sociale veiligheid voor onze gasten en medewerkers erg belangrijk.
We
Seizoenshoreca is hard werken, in de winter
Het is natuuurlijk superleuk dat mensen met ons willen meedenken over hoe we onze plek nog leuker kunnen maken. We krijgen dan ook veel tips hoe dingen anders zouden kunnen. Vaak zitten hier hele goede ideeën bij. We hebben echter met veel wet- en regelgeving te maken, kennen de plek en omgeving natuurlijk erg goed en weten door onze jarenlange ervaring in de horeca wat wel en niet werkt. Vaak is er dus een goede reden waarom we dingen niet doen.
Het beheer, onderhoud en toezicht van onze 5.000 m2 openbare stadsweide is volledig voor rekening en risico van Stichting Deventer Stadsstrand. We zorgen samen voor een leuke, veilige en schone plek voor recreatie en sport.
Mede i.v.m. de hoge waterstanden van de IJssel halen wij ons bouwwerk jaarlijks in november volledig weg om het in maart weer terug te plaatsen. Het is een soort bouwpakket wat met hulp van een telescoopkraan en grote vrachtwagens wordt geplaatst. Je kunt dit vergelijken met een strandpaviljoen wat jaarlijks op- en afgebroken wordt.
Meadow is buitendijks gelegen. Onze fundering ligt op 5.45 boven NAP en kan bij hoog water overstromen.
De horecabranche krijgt harde klappen door de covid crisis. Als tegemoetkoming voor seizoenshoreca zijn er afspraken gemaakt dat strandpaviljoens in het hele land mogen blijven staan. Gemeente en Rijkswaterstaat hebben een gedoogvergunning afgegeven dat ook ons tijdelijke bouwwerk tijdens de winter 2020/2021 mag blijven staan. Bij eventuele hoogwaterstanden zullen we gepaste maatregelen treffen.
In verband met de onzekerheid rondom de COVID19 situatie nemen wij op dit moment helaas nog geen nieuwe aanvragen voor feestjes, groepen en bruiloften voor 2021 in behandeling.